Signalen van verminderd werkgeluk (en wat je er zelf aan kunt doen)

Werkgeluk is een van de belangrijkste factoren voor de tevredenheid en productiviteit van medewerkers. Werknemers die zich gelukkig voelen in hun werk, zijn meer betrokken, productiever en minder geneigd om zich ziek te melden. Helaas is verminderd werkgeluk een veelvoorkomend probleem dat, indien onbehandeld, kan leiden tot uiteenlopende problemen. Denk hierbij aan langdurig verzuim, verminderde prestaties en zelfs vertrek uit de organisatie. In dit artikel delen we de signalen die wij vaak herkennen, én delen we een paar tips die je zelf kunt toepassen op de werkvloer.

Bij MentaVitalis zien we dat mensen die veel onder druk staan meer vanuit angst reageren. Angst om door de mand te vallen bijvoorbeeld, maar ook het ervaren van negatief perfectionisme. Hierdoor durven mensen veel minder zelf beslissingen te nemen. Ze dekken zich in en wachten vaker af. Voor je het weet verdwijnt de motivatie en haken ze af. Quiet quitting gebeurt steeds vaker: waarbij alleen nog het hoognodige wordt gedaan.

Voor HR-specialisten en ondernemers is het dan ook cruciaal om de signalen van verminderd werkgeluk tijdig te herkennen en effectieve stappen te ondernemen om het werkgeluk te bevorderen.

Signalen van verminderd werkgeluk

Wees alert op de signalen van verminderd werkgeluk. In onze coaching zien we dat het vaak begint bij signalen als regelmatig te laat komen, snel geïrriteerd zijn, zaken uitstellen. Ook vaak ziek zijn kan duiden op overbelasting en verminderd werkplezier. Enkele andere signalen waarbij je niet meteen denkt aan verminderd werkplezier kunnen zijn:

  • Verminderde productiviteit
    Een medewerker die minder plezier beleeft aan zijn werk, zal vaak minder gemotiveerd zijn en dus minder presteren. Dit kan zich uiten in gemiste deadlines, verminderde kwaliteit van werk of een algemene daling in productiviteit.
  • Terugtrekken of isoleren
    Als werknemers zich niet gelukkig voelen, trekken ze zich vaak terug uit sociale interacties. Ze vermijden teamactiviteiten, lunches met collega’s en andere vormen van samenwerking. Dit kan leiden tot een gevoel van isolatie.
  • Negatieve houding of gedrag
    Een andere duidelijke indicatie van verminderd werkgeluk is een verandering in houding of gedrag. Dit kan variëren van cynisme en negativiteit tot irritatie en ongeduld richting collega’s of leidinggevenden.
  • Gebrek aan betrokkenheid
    Een medewerker die niet langer gelukkig is in zijn werk, zal vaak minder betrokken zijn. Dit kan zich uiten in minder initiatief tonen, minder bereid zijn om extra taken op zich te nemen of simpelweg minder aanwezig zijn bij teamactiviteiten.

Elke medewerker is uniek en de ene medewerker laat eerder iets blijken dan de ander. Iedereen ervaart situaties op zijn (of haar) eigen manier. Neem daarom elk signaal en elke klacht serieus. Wacht vooral niet tot het ‘jaarlijkse functioneringsgesprek’, maar laat zien dat je gedurende het gehele jaar open staat voor een gesprek over alles wat er bij de medewerker speelt.

coaching werkgeluk

Wat kun je zelf doen bij verminderd werkgeluk?

Als HR-specialist of ondernemer kun je verschillende stappen zetten om het werkgeluk van je medewerkers te bevorderen.

  1. Zorg er als werkgever voor dat je zichtbaar bent en dat je open staat voor een gesprek. Initieer zelf het gesprek wanneer je ziet dat een medewerker een van de bovengenoemde signalen vertoont.
  2. Toon begrip voor de situatie en de ervaren klachten en biedt steun en ruimte. Vraag bijvoorbeeld waarmee je je werknemer kunt ondersteunen. Vaak ligt het aan het feit dat er niet aan bepaalde behoeften of verwachtingen wordt voldaan.

Preventief meewerken aan werkgeluk

Wil je verminderd werkgeluk in jouw organisatie voorkomen? Dat scheelt een hoop ellende! Je voorkomt bijvoorbeeld dat mensen langdurig uitvallen, of dat er andere onwerkbare situaties ontstaan. Om preventief aan de slag te gaan met het werkgeluk van je medewerkers, is het verstandig om de volgende aspecten binnen de organisatie tegen het licht te houden:

  • Helder krijgen van persoonlijke doelen
    Help medewerkers om inzicht te krijgen in hun doelen en ambities. Ondersteun hen bij het ontwikkelen van een duidelijk plan om deze doelen te bereiken. Wist je dat werknemers die hun persoonlijke doelen helder hebben, productiever zijn en daarmee bijdragen aan het succes van de organisatie?
  • Maak ruimte voor ontwikkeling
    Zorg ervoor dat medewerkers ruimte krijgen om hun persoonlijke en professionele ontwikkeling vorm te geven, bijvoorbeeld door middel van gerichte coaching en feedback.
  • Creëer een open en ondersteunende cultuur
    Zorg ervoor dat medewerkers zich veilig voelen om te praten over hun werkgeluk. Dit kan door regelmatig check-ins te organiseren, een open-deurbeleid te hanteren en actief te luisteren naar de behoeften en zorgen van je medewerkers.
  • Stimuleer autonomie en betekenisvol werk
    Geef medewerkers de vrijheid om hun werk op hun eigen manier in te richten en focus op het creëren van betekenisvol werk. Wanneer werknemers zien dat hun werk een positieve impact heeft, neemt hun tevredenheid aanzienlijk toe.
  • Erkenning en waardering
    Erkenning en waardering zijn krachtige middelen om werkgeluk te bevorderen. Zorg ervoor dat je regelmatig de prestaties van je medewerkers erkent, niet alleen door formele beloningen, maar ook door informele bedankjes en complimenten.

werkgeluk

Wanneer schakel je een externe partij in?

Hoewel je als HR-specialist of ondernemer veel kunt doen om het werkgeluk te bevorderen, zijn er momenten waarop het inschakelen van een externe partij een verstandige keuze is. Bijvoorbeeld als de interne middelen niet toereikend zijn, zoals een gebrek aan tijd, expertise of middelen. De problematiek kan bijvoorbeeld te gevoelig liggen, of er speelt meer bij de medewerker dan alleen binnen de werksfeer.

Het kan ook zijn dat je merkt dat meerdere medewerkers tegelijkertijd worstelen met werkgeluk of dat er complexe psychische klachten spelen. In deze gevallen is het het verstandig om professionele hulp in te schakelen.

Een externe partij kan objectief naar de situatie binnen de organisatie kijken en helpen bij het identificeren van onderliggende problemen die mogelijk over het hoofd worden gezien.

MentaVitalis inschakelen als externe partij, zorgt ervoor dat er op elk moment vertrouwelijke en anonieme gesprekken gevoerd kunnen worden met medewerkers. Coaching versterkt persoonlijke effectiviteit en leiderschap, en voorkomt dat mensen uitvallen door stressklachten. We ondersteunen je medewerkers bijvoorbeeld bij het formuleren en realiseren van hun persoonlijke doelen. Hierdoor zitten ze lekkerder in hun vel, zijn ze positiever op de werkvloer en hebben ze een goede invloed op de mensen om hen heen.

Conclusie

Verminderd werkgeluk is een serieus probleem dat grote gevolgen kan hebben voor zowel medewerkers als organisaties. Door de signalen tijdig te herkennen en passende maatregelen te nemen, kunnen HR-specialisten en ondernemers het werkgeluk bevorderen en zo bijdragen aan een gezonde, productieve en tevreden werkomgeving.

Het inschakelen van een externe partij, zoals MentaVitalis, kan hierbij een waardevolle rol spelen. Zo zorg je ervoor dat je medewerkers niet alleen vandaag, maar ook in de toekomst met plezier en voldoening aan het werk zijn.

Benieuwd wat MentaVitalis voor jouw organisatie kan betekenen? Neem vrijblijvend contact op, dan denken we met je mee en beantwoorden we al je vragen. 

Delen:

Bevlogen blijven werken

Wanneer je werkgever of arbeidsongeschiktheidsverzekeraar een samenwerking met MentaVitalis heeft, kun je kosteloos en vertrouwelijk van onze coaching gebruik maken.

Contactformulier