Hoe ga je om met conflicten op de werkvloer die leiden tot verhoogde werkstress?
7 aandachtspunten voor HR-specialisten en werkgevers
Iedereen heeft weleens te maken met een conflict op het werk. Een meningsverschil, verschillende belangen of botsende persoonlijkheden zorgen voor onderlinge frictie. Wanneer dat gebeurt, neemt vaak ook de werkstress toe. Dit heeft een negatieve impact op zowel het individu als het team. Hoe ga je om met conflicten op het werk die leiden tot verhoogde werkstress? Je leest het in dit artikel.
Arbeidsconflicten zijn een belangrijke oorzaak voor gezondheidsklachten en ziekteverzuim. Dat is niet gek: onderlinge relaties en interacties op het werk dragen bij aan een gevoel van betrokkenheid binnen het team, vertrouwen en werkplezier. In teams waar men goed met elkaar overweg kan, zijn de teamresultaten bovendien beter.
Helaas kan een conflict overal ontstaan. Het kan verergeren doordat mensen niet meer naar elkaar luisteren, elkaar beledigen of elkaar manipuleren. Als er niet tijdig wordt ingegrepen, krijg je te maken met verhoogde werkstress, wat weer leidt tot gezondheidsklachten, verzuim en uitval.
Waarom geven conflicten op het werk zoveel stress?
Conflicten op het werk zijn stressvol om verschillende redenen:
- Psychologische impact: onopgeloste conflicten kunnen gevoelens van onzekerheid, angst, of boosheid oproepen.
- Verminderde productiviteit: conflicten kunnen de focus verstoren, wat leidt tot mindere prestaties en soms zelfs tot fouten.
- Negatieve werkomgeving: een gespannen sfeer beïnvloedt niet alleen de betrokkenen, maar het hele team.
Door deze factoren kan werkstress zich opstapelen. Het is essentieel om deze stress effectief aan te pakken, om zo een gezonde werkomgeving te behouden.
Als werkgever, ondernemer en HR-specialist heb je een cruciale rol in het verminderen van werkstress die ontstaat door conflicten.
Aandachtspunten voor het verminderen van werkstress door conflicten:
- Stimuleer een open communicatiecultuur. Creëer een omgeving waarin medewerkers zich veilig voelen om problemen te uiten zonder angst voor negatieve gevolgen. Dit kan door regelmatig feedbacksessies te organiseren en actief te luisteren naar de zorgen die er spelen in je teams.
- Herken de waarschuwingssignalen. Medewerkers kunnen werkstress op allerlei manieren ervaren. Let op signalen zoals verminderde productiviteit, negatieve lichaamstaal, of toegenomen ziekteverzuim, zodat je tijdig kunt ingrijpen.
- Geef elkaar de ruimte. Conflicten kunnen óók leiden tot betere samenwerking. Daarvoor is het wel nodig dat er van alle kanten ruimte is om naar elkaar te luisteren en feedback te geven. Zo kun je samen op zoek naar de oorzaak én de oplossing van het conflict.
- Gezamenlijke oplossing. Focus op het vinden van een gezamenlijke oplossing in plaats van op het “winnen” van het conflict. Vraag aan alle betrokkenen mogelijke oplossingen, zowel voor de inhoud van het conflict, maar ook hoe ze deze constructief willen inzetten in de praktijk. Bespreek mogelijke oplossingen en maak afspraken over hoe die oplossingen worden nageleefd.
- Escalatieroute. Stel een heldere escalatieroute in en zorg ervoor dat medewerkers weten bij wie ze terecht kunnen als een conflict écht escaleert. Een duidelijke procedure vermindert onzekerheid.
Hoe kan MentaVitalis ondersteunen?
Als de spanning aanhoudt ondanks pogingen tot bemiddeling, dan kan externe hulp uitkomst bieden. MentaVitalis kan helpen bij het verminderen van werkgerelateerde stress en bij het effectief oplossen van conflicten op de werkvloer.
Zo kunnen wij helpen:
- Preventieve coaching en begeleiding: door medewerkers te voorzien van de juiste tools om met stress om te gaan, kan escalatie van conflicten vaak worden voorkomen.
- Teamversterking: onze coaches en trainers in conflictbemiddeling kunnen objectief helpen bij het zoeken naar oplossingen voor conflicten, wat een positief effect heeft op de samenwerking.
- Trainingen en workshops: wij bieden trainingen aan op het gebied van conflictbeheersing, communicatie, en stressmanagement.
- Individuele counseling: werknemers die behoefte hebben aan persoonlijke begeleiding kunnen bij ons terecht voor coaching en communicatievaardigheden. Hierdoor ontstaat meer zelfvertrouwen.
Heb jij te maken met een conflict op de werkvloer en kun je hier wel wat hulp bij gebruiken? Neem dan contact op met MentaVitalis voor advies over hoe coaching jou en/of jouw team verder kan helpen.
De coaches van MentaVitalis zijn dag en nacht bereikbaar. Wij zijn er. Om naar je te luisteren, met je te sparren en je te ondersteunen bij wat jij nodig hebt. Vertrouwelijk en onvoorwaardelijk, Altijd.
Bel ons op nr. 0800 – 22 44 668 of plan een afspraak voor een gesprek.
Meer artikelen
Omgaan met werkstress: een gedeelde verantwoordelijkheid
Uit recente cijfers van ArboNed en HumanCapitalCare blijkt dat het verzuim door [...]
Verder lezen
Bevlogen blijven werken
Wanneer je werkgever of arbeidsongeschiktheidsverzekeraar een samenwerking met MentaVitalis heeft, kun je kosteloos en vertrouwelijk van onze coaching gebruik maken.