Persoonlijke doelen, werkgeluk en het succes van de organisatie

Wat hebben ze met elkaar te maken?

De cijfers liegen er niet om: bijna de helft van alle verzuimkosten ontstaat door werkgerelateerde stress. Dit type verzuim groeit snel en kost werkgevers bovendien veel geld. Tegelijkertijd vraagt de krappe arbeidsmarkt om meer dan alleen een goed salaris om talent te behouden. Hoe draagt het stimuleren van persoonlijke doelen bij aan het verlagen van werkstress, het behoud van talent en het optimaliseren van de bedrijfsresultaten? Dat lees je in dit artikel.  

In veel organisaties zijn alle pijlers erop gericht om verzuim te verminderen. Verzuim kost immers veel geld en een tekort aan mensen op deze krappe arbeidsmarkt is voor iedereen een probleem.

Gelukkig is er hierdoor ook steeds meer aandacht voor preventie en amplitie. Stressklachten voorkomen, bijvoorbeeld door persoonlijke doelen net zo belangrijk te maken als de organisatiedoelen, kan op termijn enorm veel voordeel opleveren. Zowel voor de medewerkers als voor de organisatie.

Persoonlijke doelen en werkgeluk

Het hebben van persoonlijke doelen is van groot belang voor het werkgeluk en zorgt voor meer betrokken en energieke medewerkers. Het zorgt ervoor dat mensen beter samenwerken, creatiever en veerkrachtiger zijn. Zij raken gemotiveerd als ze keuzes kunnen maken die hen een gevoel van zelfbeschikking geven. Vrijheid, flexibiliteit en een stip op de horizon hebben, draagt bij aan het gevoel van autonomie. Ook niet onbelangrijk; persoonlijke doelen helpen enorm om beter om te gaan met tegenslagen. Omdat je “weet waar je het voor doet”, blijf je meer gemotiveerd. 

Persoonlijke (leer)doelen helpen dus om met meer focus te werken en meer plezier uit het werk te halen. Zo blijft het werk leuk en uitdagend, én blijven medewerkers in ontwikkeling. Dit is weer goed nieuws voor de organisatie: investeren in het werkgeluk leidt over het algemeen tot betere resultaten. Uit diverse onderzoeken blijkt dat bevlogen en gelukkige werknemers meer van zichzelf geven in hun werk (Tims e.a.). Hierdoor zijn prestaties beter, klanten meer tevreden én dalen de verzuimcijfers. 

persoonlijke doelen

Investeren in werkgeluk is investeren in resultaat

Maar hoe doe je dat, investeren in het werkgeluk van je medewerkers? Je wilt op de eerste plaats zorgen dat mensen weten dat je open staat voor het gesprek over werkgeluk en (persoonlijke) doelen. Dit gesprek hoeft niet pas plaats te vinden wanneer je signalen herkent van verminderd werkgeluk. Je wil juist proactief investeren. Onderzoek waar mensen behoefte aan hebben, en vraag ze wat zou bijdragen aan hun werkgeluk. 

Vanuit onze ervaring met het coachen en counselen van medewerkers, hebben we bij MentaVitalis geconcludeerd dat er drie belangrijke pijlers zijn die je tegen het licht wil houden wanneer je gaat investeren in het werkgeluk van je medewerkers: 

  • Helder krijgen van persoonlijke doelen: Help je medewerkers om inzicht te krijgen in hun persoonlijke doelen en ambities, en ondersteun hen bij het ontwikkelen van een duidelijk plan om deze doelen te bereiken.
  • Maak ruimte voor ontwikkeling: Zorg ervoor dat medewerkers ruimte krijgen om hun persoonlijke en professionele ontwikkeling vorm te geven, bijvoorbeeld door gerichte coaching en feedback.
  • Vergroot werkplezier: Door het stellen van persoonlijke doelen en het creëren van een ondersteunende omgeving, bevordert het werkplezier en de motivatie, wat leidt tot betere prestaties en minder verzuim.

Door aan de juiste knoppen te draaien, investeer je in gelukkige medewerkers. Indirect investeer je daarmee ook in het resultaat van de organisatie, want gelukkigere medewerkers gaan graag een stapje verder voor hun werkgever. 

Wanneer schakel je hulp in?

Het kan zijn dat je, om welke reden dan ook, zelf niet in gesprek kunt of wilt met je medewerkers over hun werkgeluk. Het kan bijvoorbeeld te gevoelig liggen, of er speelt meer bij de medewerker dan alleen de werksfeer. Dat betekent niet dat je het gesprek helemaal niet hoeft te voeren! 

Een externe partij, zoals MentaVitalis, kan vertrouwelijke en anonieme gesprekken voeren met medewerkers. Hierin coachen we ze onder andere op het formuleren en realiseren van hun persoonlijke doelen. Hierdoor zitten zij lekkerder in hun vel, zijn ze positiever op de werkvloer en hebben ze een goede invloed op de mensen om hen heen. Coaching versterkt persoonlijke effectiviteit en leiderschap, en voorkomt dat mensen uitvallen door stressklachten. 

Bovendien is externe coaching voor veel medewerkers een aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarde. Je maakt, door een coachingspartij in te schakelen, een statement waarin je je onderscheidt op de krappe arbeidsmarkt: wij vinden het (werk)geluk van onze medewerkers belangrijk, en investeren er graag in.

Benieuwd wat MentaVitalis voor jouw organisatie kan betekenen? Neem vrijblijvend contact op, dan denken we met je mee en beantwoorden we al je vragen. 

Delen:

Bevlogen blijven werken

Wanneer je werkgever of arbeidsongeschiktheidsverzekeraar een samenwerking met MentaVitalis heeft, kun je kosteloos en vertrouwelijk van onze coaching gebruik maken.

Contactformulier