Nóg meer je best doen, werkt averechts

Langdurige druk kan zorgen voor verkramping. Je kunt dan vaak niet meer goed zien en doen wat nodig is om op te laden en te herstellen. Wat je vanuit een automatisme doet om ‘jezelf staande te houden’, werkt meestal averechts.

Een vermoeid lichaam heeft hersteltijd nodig en moet los kunnen komen van de werkbubbel. Toch kiezen veel mensen er vaak voor juist nog harder te werken en gaan voor een snelle hap, veel koffie en het overslaan van pauzes. Ook kan het zijn dat je je emoties voor jezelf houdt of ‘parkeert’ en je afsluit van sociale contacten. Misschien ben je geneigd de stress thuis af te reageren door te mopperen tegen je partner in plaats van even te spelen met de hond of een stukje te wandelen in de natuur.

Meer autonomie en minder uitputting

Het klinkt misschien paradoxaal, maar vaak ga je juist beter presteren als je iets minder hard je best doet en de juiste steun ontvangt. Door bepaalde zaken meer los te laten, kun je de emotionele, fysieke en mentale batterij beter opladen. Dat is zelfs essentieel, als je druk bent. Zo ontstaat er weer ruimte en een gevoel van regie. ‘Coaching verbetert de werk-privébalans en het welzijn van medici’, schrijft psycholoog Lara Solms in haar recent gepubliceerde proefschrift. Volgens Solms ervaren deelnemers na de coaching meer autonomie in het werk en minder uitputtingsklachten.

Doorgaan op verantwoordelijkheidsgevoel

Medici hebben vaak een grote mate van verantwoordelijkheid- en plichtsgevoel. Als jij je ziek meldt, moeten je collega’s nóg harder werken en het kan zo voelen dat je je patiënten mogelijk ‘in de steek laat’. Hierdoor is er vaak meer druk om door te gaan. Terwijl alsmaar doorgaan grote gevolgen kan hebben. Voor jou én voor je collega’s.

Wanneer je merkt dat je de grip op het werk dreigt te verliezen, ervaar je niet alleen stress, maar kun je ook gedemotiveerd of burn-out raken. Medici vinden het lastig hulp te vragen of wachten er te lang mee. Misschien is het inherent aan het vak. Je bent tenslotte opgeleid in anderen helpen en vindt het wellicht lastig zelf hulp te vragen als er iets speelt. Daarnaast kan fouten maken in jouw vak (grote) gevolgen hebben.

Burn-out groot probleem in gezondheidszorg

Maar je bent wel een mens. Dat betekent dat je tegen dingen kunt aanlopen, dat je spanning kunt ervaren of problemen op het werk of thuis. Juist omdat de lat zo hoog ligt in onfeilbaarheid, is steun en draagvlak voor medici essentieel. Zodat je niet te lang blijft doorploeteren, maar op een gezonde manier je gesteund weet.

Medici wachten lang met hulp zoeken

‘Solms signaleerde in haar promotieonderzoek: Medici wachten vaak lang met het zoeken van hulp, tot het moment waarop het eigenlijk al te laat is. ‘Dat is problematisch, want artsen die op het randje van een burn-out zitten lopen het risico fouten te maken. Sowieso zijn werkdruk en burn-out een groot probleem in de medische wereld.’

Delen:

Bevlogen blijven werken

Wanneer je werkgever of arbeidsongeschiktheidsverzekeraar een samenwerking met MentaVitalis heeft, kun je kosteloos en vertrouwelijk van onze coaching gebruik maken.

Contactformulier