Luisteren is niet alleen vriendelijk, het heeft een essentiële functie

Oprechte aandacht en luisteren is geen trucje. Ga maar na, als je aan de telefoon bent met iemand dat je ‘voelt’ of de ander met aandacht luistert – of met iets anders bezig is. Je hebt bewust of onbewust een sensor die aangeeft of je partner of bijvoorbeeld je collega je echt heeft gehoord, of maar half.

Echt luisteren naar wat iemand zegt vereist gerichte, oprechte aandacht

‘Het verschil tussen iets horen en de vaardigheid van luisteren is aandacht’, stelt Neurowetenschapper Seth S. Horowitz van Brown University. Volgens de wetenschapper is het een kwaliteit die de meeste mensen niet (meer) bezitten. Oprechte aandacht geven is een ware kunst en dat maakt dat het effect heel groot is. Om zo te kunnen luisteren schakel je bewust andere prikkels uit, zodat de aandacht onverdeeld kan zijn.

Luisteren met hart en ziel

Goed luisteren is een essentiële vaardigheid, die het gevoel van eigenaarschap bij mensen vergroot. In evaluaties van cliënten horen wij vaak terug: ‘Ik voelde mij door mijn coach echt gehoord, mijn gevoelens werden serieus genomen, net als mijn situatie. Daarom kon ik verder, waar ik anders zou zijn uitgevallen.’

Wanneer je jezelf echt gehoord voelt, kan dit een diepgaand gevoel van erkenning, verbondenheid, zelfvertrouwen en gemoedsrust teweegbrengen. Het heeft een positief effect op je welzijn en is een basisvoorwaarde die mensen in staat stelt om zelf een bijdrage te kunnen leveren en het beste in zichzelf naar boven te halen.

Onze coaches zijn er voor jou

Of je nu een kleine vraag hebt of een grotere uitdaging. De coaches van MentaVitalis zijn dag en nacht bereikbaar. Wij zijn er. Om naar je te luisteren, met je te sparren en je te ondersteunen bij wat jij nodig hebt. Vertrouwelijk en onvoorwaardelijk. Bel ons op 088 – 22 44 668 of maak een afspraak voor een consult.

Delen:

Bevlogen blijven werken

Wanneer je werkgever of arbeidsongeschiktheidsverzekeraar een samenwerking met MentaVitalis heeft, kun je kosteloos en vertrouwelijk van onze coaching gebruik maken.

Contactformulier