Lanterfanten, de kunst van ont-moeten

Herken jij dat ook, het gevoel nooit klaar te zijn met al je taken en rollen? Dat er altijd wel wat te doen is op je werk of thuis? Regelen, reageren, bedenken en beslissen. Het gaat maar door. Zelfs als je vrij bent, moet je nog van alles. Je moet sporten, je moet sociaal doen, je moet gezonder eten, nog meer je best doen. Tijd voor ‘niks doen’ lijkt er niet te zijn. Maar wat als je dat wel zou doen, loskomen van al het ‘moeten’ en ruimte maken om tot rust te komen, te lanterfanten?

Topsport is trainen én groeien door hersteltijd

Voor topsporters is regelmatig niks doen normaal: dat zijn de uren waarin eigenlijk het meest gebeurt. Sporters weten: je spieren groeien niet tijdens het trainen, maar tijdens het rusten. Daarom is hersteltijd net zo cruciaal als trainen en hard werken.
Wat voor het lichaam geldt, werkt voor het brein hetzelfde. Als je altijd ‘aan’ staat, offer je volgens gezondheidspsycholoog Ulrika Léons Becken ongemerkt de tijd die jouw brein nodig heeft om te herstellen. Onze hersenen werken keihard en het beste dat we onze hersenen kunnen gunnen is rust om op te laden, zoals een batterij. Dit zorgt ervoor dat je slimmer en productiever werkt en dat je gezonder en creatiever leeft.

Let your mind wander

Lanterfanten wordt nog vaak gezien als een nutteloze tijdsbesteding, terwijl pauze nemen juist nodig is. Het geeft het ‘probleem oplossend deel’ van je hersenen de kans om te rusten. Dit gedeelte van je brein regelt een aantal belangrijke zaken; van jouw logisch denkvermogen tot aan het onderdrukken van impulsen. Essentieel en nuttig dus dat dit stukje brein regelmatig de kans krijgt om af te koelen.
Hoewel er verschillende manieren zijn om dit te doen, is de makkelijkste manier om gewoonweg je gedachten te laten dwalen, even dagdromen of in de verte staren. Het versterkt niet alleen je focus, maar geeft ook ideeën, inspiratie en energie. Staar dus eens wat vaker uit het raam of maak een wandeling waarin je je gedachten kan laten dwalen. Zoals ze in het engels treffend zeggen: ‘Let the mind wander’.

Lanterfanten loont

In de praktijk blijkt dit nog niet zo eenvoudig. De wens en motivatie zijn er wel, maar we kiezen er (onbewust) vaak voor nog harder te werken en pauzes over te slaan. Regelmatig tijd voor jezelf nemen, gaat meestal niet vanzelf. Het vergt een andere omgang met tijd. Het helpt om bewust je dag in te delen op een manier die bij jou past, met andere woorden, ritme aanbrengen. Misschien denk je dat je tijd verliest, als je lanterfant, maar het tegendeel is waar. Het heeft een heilzaam effect op je algemene welbevinden en je zult merken dat dit een verrassend efficiënt effect heeft op je werkzaamheden. Regelmatig lanterfanten kan bijdragen aan jouw welzijn en het voorkomen van burn-out. Lanterfanten loont en door dagelijks te oefenen worden deze momenten een vast onderdeel van je werkdag.

Wij zijn er. Altijd.

In de dagelijkse praktijk horen wij vaak dat mensen moeite hebben met het doorbreken van vaste gewoontes. Het kan fijn zijn als iemand jou daarbij helpt. Heb jij behoefte aan meer rust, ruimte en regelmaat in je leven en kun je daar ondersteuning in gebruiken?
De ervaren professionals van MentaVitalis zijn er voor je.

Delen:

Bevlogen blijven werken

Wanneer je werkgever of arbeidsongeschiktheidsverzekeraar een samenwerking met MentaVitalis heeft, kun je kosteloos en vertrouwelijk van onze coaching gebruik maken.

Contactformulier