Hou dat vakantiegevoel nog even vast

Met de regen op de ruiten en je agenda weer vol afspraken zou je haast vergeten dat je twee weken geleden nog met je Cantal kaasje en Pinot Noir naar de sterrenhemel boven de Morvan zat te staren. Hoe hou je dat ontspannen gevoel ook na je vakantie in stand?

PHS, oftewel, het post-holiday-syndrome, bestaat echt. Wanneer mensen na de vakantie weer aan het werk gaan kan dit allerlei klachten geven, zoals moeheid, prikkelbaarheid, verdriet en onverschilligheid. Dat veel mensen zich op vakantie beter voelen dan thuis komt doordat je tijdens vakantie de vrijheid ervaart om zelf je dag in te delen en vooral dingen te doen waar je van genieten. Het is de kunst om ook na de vakantie tijd te maken om te ontspannen en te genieten. 

De onderzoekers ontdekten dat de post-vakantiedip tegengegaan kan worden door langzaam terug te keren in je dagelijkse routine. Dus niet direct bij thuiskomst weer vol aan het werk gaan. Maar het liefst nog een paar dagen vakantie eraan vastplakken om rustig je spullen uit te pakken, het huis op te ruimen, nog een keer uitgebreid samen te ontbijten of een dagtripje te maken. 

En als je weer gaat werken, ga dan niet gelijk van 0 naar 100. Start rustig. Bijvoorbeeld door nog 1 dag je out-of-office reply aan te houden terwijl je je achterstallige mail wegwerkt en een weekplanning maakt. Door rustig te beginnen voorkom je dat je lichaam direct weer in de stress-stand schiet, en kun je het vakantiegevoel langer vasthouden.

Ben je net als ik alweer een tijdje aan het werk, dan komt deze tip wellicht te laat. Weet dan dat er ook andere manieren zijn om je vakantiegevoel nog even vast te houden.

Vier dingen die je zelf kunt doen 

  • Maak een nieuwe start 

Tijdens de vakantie doorbreek je je dagelijkse routine. Je neemt even afstand van je werk en dagelijkse beslommeringen. Bij terugkomst zie je vaak heel helder waar je energie van krijgt, en wat je energie kost. 

Gebruik dit inzicht om keuzes te maken en na de vakantie te starten met een nieuwe gewoonte die bijdraagt aan jouw levensgeluk. Denk daarbij bijvoorbeeld aan elke dag wandelen, op zondag uitgebreid koken, geen televisie meer kijken voor het slapen gaan, of starten met een cursus.

  • Omring je met souvenirs

Souvenir betekent herinnering in het Frans. Het is een aandenken aan je vakantie dat helpt om je vakantiegevoelens opnieuw op te roepen. 

Een souvenir hoeft niet perse een beeldje te zijn dat je kocht in een souvenirwinkel. Alles kan dienen als geheugensteuntje. Die schelp die je vond op dat verlaten strand, een foto van de familie met stralende  gezichten, een vakantiegerecht, of zelfs de geur van zonnebrand, kan voldoende zijn om je weer even op vakantie te wanen. 

Door jezelf te omringen met herinneringen aan je vakantie hou je het vakantiegevoel nog even vast.

  • Plan iets leuks

Wanneer je net terugkomt van vakantie kan het deprimerend zijn te bedenken dat het weer een jaar duurt voor je weer vakantie hebt. Misschien is het mogelijk je vakantiedagen en – budget wat meer te verdelen over het jaar? Is dat niet mogelijk plan dan een weekendtrip, een feestje of dagje uit. Het vooruitzicht van iets leuks geeft nieuwe energie en houdt de post-vakantiedip buiten de deur. 

  • Accepteer dat het niet altijd vakantie kan zijn

Tot slot helpt het om te accepteren dat de vakantiedip er nu eenmaal bij hoort. Probeer er niet te veel in te blijven hangen en richt je op de leuke aspecten van weer thuis, en aan het werk zijn. 

Merk je dat je je een maand na terugkomst nog steeds moe, gestresst of leeg voelt? Of voelde je je al uitgeput voor je op vakantie ging, en heeft de vakantie daar niets aan veranderd? Dan kan het helpen om eens te praten met een counselor van MentaVitalis. 

Een counselor kijkt samen met jou wat maakt dat je je niet goed voelt en wat je nodig hebt om beter in je vel te komen. Vervolgens ga je met behulp van een coach met deze punten aan de slag. Als je werkgever of verzekeraar een samenwerking heeft met MentaVitalis zijn hier geen kosten aan verbonden. 

 

Delen:

Bevlogen blijven werken

Wanneer je werkgever of arbeidsongeschiktheidsverzekeraar een samenwerking met MentaVitalis heeft, kun je kosteloos en vertrouwelijk van onze coaching gebruik maken.

Contactformulier