Het beste uit twee werelden

MentaVitalis begeleidt mensen met allerlei achtergronden. Een goede aansluiting, klik en wisselwerking met de coach is een van de factoren van een succesvol traject. Soms vraagt dit om een cultuursensitieve benadering. Onze coach Sunita Chote weet dat als geen ander en vertelt over haar eigen ervaring met de Surinaamse cultuur.

Smeltkroes van culturele waarden

“Als coach in het netwerk van MentaVitalis ondersteun ik mensen uit verschillende culturen en achtergronden.” Toen ik in 1978 met mijn familie naar Nederland kwam, was het een hele overgang. Ik zag voor het eerst in mijn leven witte mensen en maakte de koude winter mee. Op school was ik een teruggetrokken en verlegen kind, mede door de pesterijen vanwege mijn huidskleur en een andere taal. Door de jaren heen is Nederland een kleurrijk land geworden met een mengelmoes van diverse culturen. De boerenkoolstamppot wordt gevarieerd met ketjap kip en de massala wordt vervangen door kerriepoeder. De Roti wordt gegeten met mes en vork, terwijl de Surinamers het zonder bestek eten.

Botsende levenswijzen

Als je uit een gezin komt met een andere religie, cultuur en leefwijze, dan is het best een worsteling om je weg te vinden in een samenleving die totaal anders is dan je gewend bent. Dit wordt mede beïnvloed door de wij-cultuur, de gemeenschap en familie, religie, en de normen en waarden die uit het geboorteland meekomen.

Bij mensen met een migratieachtergrond spelen mogelijk thema’s als: jezelf niet gehoord voelen, door de jaren heen jezelf wegcijferen voor familie en omgeving, in het hiërarchische patroon blijven hangen en jezelf niet als gelijkwaardig zien. Altijd voor een ander klaar staan, behalve voor jezelf.

De wij- en ik-cultuur

De wij- en ik-cultuur kunnen samengaan zonder elkaars kernwaarden te verliezen. In de Islam en het Hindoeïsme wordt er veel waarde gehecht aan ‘er zijn voor de gemeenschap en je familie’ . Soms schuurt dit met de Nederlandse cultuur waarin zelfontplooiing en individualiteit belangrijke waarden zijn. Ik ondersteun mensen hierbij vanuit mijn expertise.

Zo kan bijvoorbeeld ook de jonge generatie, op een respectvolle wijze, gelijkwaardig zijn aan de oudere generatie. Het zorgen voor je ouders kan ook op afstand of in een verpleeghuis waarbij je ouders de zorg krijgen die nodig is. Het concept van joint-family is in Nederland vaak niet haalbaar, maar bij je ouders in de buurt wonen is wel mogelijk.

Op deze manier kun je in een nieuwe leefomgeving toch jezelf zijn. Met wat aanpassingen omdat er factoren zijn die nu eenmaal anders zijn dan in het land van herkomst. Je kern verlies je niet; je geeft er nu alleen een andere invulling aan.

Respect en nieuwsgierigheid

Uiteraard gaat het in coaching om het verhaal van de cliënt. Het is voor mij belangrijk om vanuit een cultuursensitieve benadering te werken en cliënten te ondersteunen op een manier die bij hen past. De achtergrond van de cliënt kan namelijk van invloed zijn op zijn of haar gedrag, emoties, denkpatronen en interacties met anderen. Als coach sta ik open voor verschillende culturen en neem ik altijd een respectvolle en nieuwsgierige houding aan.  Het gaat erom de cliënt te begrijpen en rekening te houden met zijn of haar culturele waarden, normen en overtuigingen.”

Coaching door MentaVitalis

Iemand in vertrouwen nemen, maakt je sterker. Je verhaal vertellen, met welke achtergrond dan ook, kan je ruimte en nieuwe perspectieven opleveren. Of het kan je helpen meer bewust te worden van andere culturen en verschillen te waarderen.

De coaches en psychologen van MentaVitalis zijn er graag voor je. Je kunt 24/7 bij ons terecht voor een gesprek over alles wat je bezig houdt of waar je eens over wilt sparren. Mocht je meer gesprekken willen, dan verwijzen we je binnen drie werkdagen door naar een coach die bij jouw vraagstuk past. Als je werkgever of verzekeraar een contract met ons heeft is deze dienst voor jou kosteloos. Alles wat je met ons bespreekt is vertrouwelijk.

We zijn telefonisch bereikbaar via: 088 – 22 44 668 of maak direct online een afspraak.

Delen:

Bevlogen blijven werken

Wanneer je werkgever of arbeidsongeschiktheidsverzekeraar een samenwerking met MentaVitalis heeft, kun je kosteloos en vertrouwelijk van onze coaching gebruik maken.

Contactformulier