Ben je nog wel eens ondeugend?

Een sterk verantwoordelijkheidsgevoel is een kwaliteit. Het kan echter doorschieten. Dan voel je je zo verantwoordelijk voor alles dat het je niet meer goed lukt om te ontspannen. Dingen kunnen dan steeds meer als ‘moeten’ gaan voelen. Zelfs de dingen die je in het verleden graag deed.

Ook wanneer je je zorgen maakt om de wereld kan dit ten koste gaan van je onbevangenheid. Juist wanneer de dingen zwaar voelen, kan een beetje lichtvoetigheid je helpen om in balans te blijven. Hoe behoud je je onbevangenheid in stressvolle en onzekere tijden?

Volwassen worden

Naarmate de jaren verstrijken, leren we steeds meer ons ‘verantwoordelijk’ te gedragen, hard te werken en onszelf en anderen te ‘controleren’. Dat verantwoordelijkheidsgevoel schiet voor veel volwassenen zover door, dat we nog moeilijk dingen los kunnen laten. De to-do-list wordt alsmaar langer en het lukt niet meer om de batterij voldoende op te laden. We verlangen stiekem terug naar een tijd waarin we nog geen cruciale beslissingen hoefden te nemen en onbevangen in het leven stonden.

De onbevangenheid van Pippi

Je kent vast Pippi Langkous nog wel. Het beresterke en vrijgevochten meisje uit de roman van Astrid Lindgren. Zij zag een wereld vol creativiteit, plezier en mogelijkheden. Wij hebben allemaal zo nu en dan de behoefte om dat vrije onbevreesde deel ruimte te geven. We kunnen niet altijd de hardwerkende, serieuze en bezorgde ‘volwassene’ zijn.

Ik let er niet zo op dat het precies gaat zoals het hoort. – Pippi

Humor en verwondering toelaten

Kinderen zijn vaak sterren in het loslaten, lol maken en lachen. Wat zou er gebeuren als jij daar ook vaker ruimte aan geeft? Lach vaker en kijk met verwondering naar situaties. Dat maakt dat je vanzelf wat meer afstand neemt van een lastige kwestie en onverwacht nieuwe mogelijkheden ziet.

Soms helpt het ook om dingen minder op jezelf te betrekken en een beetje passiever te zijn. Jij hoeft niet alles vandaag zelf op te lossen. Anderen krijgen wellicht de ruimte als jij het nu niet doet. Neem het leven wat meer zoals het komt.

Dicht bij jezelf blijven

Als je jezelf meer ruimte en vrijheid geeft om af en toe ondeugend te zijn en los te laten, ervaar je meer authenticiteit. Je blijft dan dichter bij jezelf en dat geeft moed en zelfvertrouwen. Je leeft op een manier die bij jou past en je maakt makkelijker keuzes voor wat je echt belangrijk vindt.

Het is niet alleen voor jezelf fijn, maar ook voor je omgeving. Authenticiteit oftewel ‘puurheid’ brengt je in oprechte verbinding met de ander. Juist in tijden van stress is het heilzaam samen plezier te maken.

Hoe kan je vaker die onbevangen kant in jezelf aanspreken?

Geef meer ruimte aan spontane acties waarbij je even de tijd vergeet.
Doe eens iets ‘ondeugends’. Regent het? Ga juist wel naar buiten.
Dans, zing, spreek met iemand af. Of doe eens helemaal niks.
Schrijf iedere dag drie dingen op die je gelukkig hebben gemaakt.

Je hoeft het niet alleen te doen

Merk je dat de druk de laatste tijd wel erg hoog is? Dit kan effect hebben op je mentale en fysieke welzijn. Neem je klachten daarom serieus. Vaak kunnen kleine veranderingen in het dagelijks leven al voldoende zijn om je balans te hervinden en weer met plezier je werk te doen.

De coaches van MentaVitalis helpen je mentaal vitaal te blijven. Wanneer je werkgever of arbeidsongeschiktheidsverzekeraar een samenwerking met MentaVitalis heeft, kun je kosteloos en vertrouwelijk van onze coaching gebruik maken. Plan direct een afspraak of bel 088 – 22 44 668.

Delen:

Bevlogen blijven werken

Wanneer je werkgever of arbeidsongeschiktheidsverzekeraar een samenwerking met MentaVitalis heeft, kun je kosteloos en vertrouwelijk van onze coaching gebruik maken.

Contactformulier