Vakantie: een goede time-out

Om een goede balans in je werk te houden is het belangrijk dat je af en toe ook afstand neemt. Wanneer je de verplichtingen even loslaat, zoals afspraken, vergaderingen en to do lijstjes, ontstaat er ruimte om je hoofd leeg te maken en helemaal tot rust komen. Door de onrustige periode waar we allemaal doorheen gaan en de onzekerheid over een eventuele tweede lockdown hebben we juist nu behoefte aan een break en afstand nemen.

 

 Voorpret

Een vakantie in het vooruitzicht en denken aan welke leuke dingen je wilt gaan doen, is volgens onderzoekers een bijzonder sterke geluksmotivator. Bijvoorbeeld lopen over het strand, struinen door de bossen of slenteren door gezellige straatjes: hierdoor maakt jouw lichaam meer endorfine aan en gaat je stressniveau omlaag.

 

Uitgerust op vakantie

Ondanks de voorpret hebben mensen de neiging extra hard te werken om alles af te krijgen. Dit kan stress veroorzaken. En omdat we weten dat we over een paar weken toch vakantie hebben, negeren we dit signaal. Als je merkt dat je nu rust nodig hebt, is het beter om ook nu die rust te nemen. Zo voorkom je dat je de eerste dagen uitgeput bent en kun je jouw vakantie ontspannen beginnen.

 

Vakantiegeluk

Dat is voor iedereen verschillend. Zo reist de één graag in een groep, terwijl de ander liever alleen op pad gaat. Ook heb je mensen die heel gelukkig worden van een dagje vakantie in eigen land, terwijl de ander dat pas wordt als hij lopend naar Santiago gaat. Dus wat de één ervaart als geluksmoment, is dat voor de ander niet.

Het is voor je geluksgevoel vooral belangrijk dat je op vakantie doet waar jij je goed bij voelt. Wat past er bij jou?

 

Uit de routine

Op vakantie kom je vaak tot waardevolle nieuwe inzichten. Doordat je uit je routine stapt en wordt blootgesteld aan nieuwe prikkels stimuleer je je brein om andere verbindingen te maken. Eenmaal terug op het werk schud je die creatieve oplossingen zo uit je mouw.

 

Napret

Mensen kunnen zich op vakantie veel beter voelen dan thuis. Dat komt doordat je tijdens de vakantie meer vrijheid ervaart om zelf je dag in te delen en vooral de dingen te doen waar je van geniet. Dat is in de huidige omstandigheden minder vanzelfsprekend, maar probeer dit toch (veilig) op te zoeken en te ervaren. Hoe kun je ervoor zorgen dat je ook na de vakantie het goede gevoel blijft vasthouden:

 

Relax

Het is misschien makkelijker gezegd dan gedaan, maar probeer dat ontspannen vakantiegevoel thuis vast te houden. Duik niet meteen achter je televisie als je klaar bent met werken, maar pak een boek, wandel een rondje of ga gewoon even lekker in de natuur zitten. Zorg er in ieder geval voor dat je niet meteen je hele agenda volplant en binnen de kortste keren weer van alles van jezelf moet.

 

Langzaam terug in routine

Neem bij thuiskomst nog een paar dagen vrij om bijvoorbeeld je spullen uit te pakken, je huis op te ruimen, nog een keer uitgebreid te ontbijten of een dagtripje te maken. Zo kom je weer langzaam terug in je routine.

 

Positieve veranderingen

Tijdens de vakantie doorbreek je je dagelijkse routine. Je neemt even afstand van je werk en dagelijkse beslommeringen. Bij terugkomst zie je vaak heel helder waar je energie van krijgt, en wat je energie kost. Gebruik dit inzicht om keuzes te maken en na de vakantie te starten met een nieuwe gewoonte die bijdraagt aan jouw levensgeluk. Denk daarbij bijvoorbeeld aan elke dag wandelen, in het weekend een dag  uitgebreid koken, geen televisie meer kijken voor het slapen gaan, of starten met een cursus. Dit zorgt er ook voor dat je niet op een negatieve manier over je terugkeer naar je werk denkt, maar dit als een kans ziet om positieve veranderingen door te voeren. 

 

Last but not least: Zet je vakantiemuziek weer eens op

Muziek en herinneringen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en het leuke is; het brein is zo geprogrammeerd dat de meeste herinneringen die door muziek opkomen positief zijn.

 

Delen:

Bevlogen blijven werken

Wanneer je werkgever of arbeidsongeschiktheidsverzekeraar een samenwerking met MentaVitalis heeft, kun je kosteloos en vertrouwelijk van onze coaching gebruik maken.

Contactformulier