Mantelzorg, meer dan liefde…

We willen carrière maken, aandacht hebben voor ons gezin en als het even kan ook een sociaal leven hebben. Druk genoeg toch? Ja, maar de zorg voor onze ouders, partner, kind of andere naasten komt ook steeds vaker op onze schouders te liggen. Hoe blijf je op de been als mantelzorger?

Mantelzorg, het overkomt je

Mantelzorg is vaak niet echt een keus. Het zorgen voor een ander doe je meestal uit liefde en toewijding voor de ander. We vinden het vanzelfsprekend. Maar daarin schuilt een gevaar. Mantelzorg wordt vaak onderschat, zeker in combinatie met een drukke baan. Het er-altijd-te-moeten-zijn-voor-de-ander legt een zekere druk op je, waardoor je mogelijk niet meer toekomt aan zaken die jou altijd energie gaven zoals je gezin, afspreken met vrienden, sporten of lekker koken.

Zorgen en bureaucratie

Wat er vaak bij komt, is het geregel eromheen: het doolhof aan instanties, internetsites en procedures. De bureaucratie en het langs-elkaar-heen-werken kan veel tijd kosten en frustrerend zijn. Dat je als mantelzorger niet altijd erkend wordt om je flexibiliteit en kracht, kan het extra zwaar maken.

Tussen het volhouden mag je best even uitrusten – Olaf Hoense

Dubbel gevoel

Er kunnen veel emoties naar boven komen wanneer je de zorgtaak van een dierbare op je neemt. Het kan zijn dat je er de ene dag voldoening uit haalt. Op een andere dag is je geduld op, ben je moe en heb je er eigenlijk geen zin in. Ook kan het zijn dat je je alleen voelt staan en boos of teleurgesteld bent in andere familieleden die minder bijdragen of weinig interesse tonen. Op het werk kan het een wissel trekken en ten koste gaan van je motivatie en effectiviteit. 

Denk ook aan jezelf

Als mantelzorger vergeet je vaak dat je zelf ook bepaalde behoeften hebt, of weet je niet hoe je daar ruimte voor kunt maken. De volgende tips kunnen je helpen:

1. Praat erover

Wanneer je jouw gevoelens erkent, kun je manieren vinden om ze te uiten en ermee om te gaan. Deel je gevoelens en gedachten: soms kan je je onbegrepen voelen. Of je wil anderen niet tot last zijn of degene die je verzorgt, niet afvallen. Het klinkt zo cliché, maar erover praten lucht op. Ook kan het je doen realiseren dat je er niet alleen voor staat.

2. Begin klein

Een wandeling, een afspraak met vrienden of voldoende slaap lijken misschien onbereikbaar. Als je een aantal keer per nacht eruit moet om je partner te verzorgen, kan je je er maar weinig bij voorstellen. Geef jezelf een kwartiertje per dag de tijd om over je eigen behoefte na te denken. Wat wil ik? Wie of wat heb ik nodig om beter te ontspannen? 

3. Maak ook tijd om te genieten

Hoe zorg ik ervoor dat ik wekelijks een uur voor mezelf heb en bijvoorbeeld kan fietsen of schilderen? Dat ik structureel één nacht in de week wel goed slaap? En dat ik gezond blijf eten? Geniet ook zelf van de momenten met je naaste, met een positieve mindset heb je meer draagkracht. 

4. Durf hulp te vragen

Je kunt hulp vragen aan professionals, maar ook van familie of vrienden. Hulp vragen is geen teken van zwakte. Je zult merken dat anderen vaak bereid zijn te helpen. Ze moeten echter wel weten dat je hulp nodig hebt. Veel activiteiten uit het verleden kunnen niet meer: het is beter je te richten op wat je naaste nog wél kan en maak daar gebruik van. Soms kunnen activiteiten samen nog wel, met hulp van anderen of in een andere vorm.

Doordat je langere tijd voor iemand zorgt, kunnen klachten ontstaan. Uitval door stress, overbelasting en burn-out is echter vaak te voorkomen. Trek dus tijdig aan de bel. 

Coaching door MentaVitalis

Iemand in vertrouwen nemen, maakt je sterker. Je verhaal vertellen kan je ruimte en nieuwe perspectieven opleveren. 

De coaches en psychologen van MentaVitalis zijn er graag voor je. Er wordt niet teruggekoppeld aan je werkgever of verzekeraar dat je met ons contact hebt opgenomen. 

Onze ervaren counselors staan 24/7 klaar om je te ondersteunen. We zijn telefonisch bereikbaar via: 088 – 22 44 228 of plan online een afspraak.

Delen:

Bevlogen blijven werken

Wanneer je werkgever of arbeidsongeschiktheidsverzekeraar een samenwerking met MentaVitalis heeft, kun je kosteloos en vertrouwelijk van onze coaching gebruik maken.

Contactformulier