Bianca Kamphuis in gesprek met Julius Scholten

Bianca Kamphuis, directeur bij MentaVitalis, vertelt in een openhartig interview met Julius Scholten over het belang van coaching en hoe dit bijdraagt aan het terugvinden van je eigen puurheid.

Dit artikel verscheen op LinkedIn

Ook in deze (na)zomerperiode reis ik door Nederland op zoek naar professionals met een eigen persoonlijk verhaal zoals eerder al aangekondigd. Aan de hand van 5 open vragen hebben we een indringend en soms confronterend gesprek. Mijn doel is om de mens achter de professional te leren kennen! Het laten zien van je echte persoonlijkheid is voor professionals vaak ook een mooie kans om van kwetsbaarheid een sterkte te maken. Daarbij is een goede balans tussen privé en werk en in wie je bent en wat je naar buiten graag wil uitstralen van belang om vitaal te blijven. Als Businesscoach & Intervisiebegeleider haal ik graag het allerbeste uit mijn gesprekspartners naar boven. Hieronder een verslag van ons gesprek. De gesprekken vinden plaats op persoonlijke titel.

Bianca Kamphuis ben ik op het spoor gekomen via diverse advocaten uit mijn relatienetwerk die gebruikmaken van de diensten van Elestia. Elestia is een label speciaal ontwikkeld en sterk gericht op de markt van de advocatuur door MentaVitalis. MentaVitalis werkt hier samen met en in opdracht voor Movir. De coaches en psychologen kunnen 24/7 benaderd worden zonder dat Movir of de werkgever hiervan weten. Movir ken ik al langer vanuit mijn werkachtergrond in het bank- en verzekeringswezen en ook de afgelopen 12 jaar vanwege een focus op een gezamenlijke doelgroep. Movir was daarom ook vorig jaar medesponsor van De Zaak op Orde.

Een missie die ik deel met Bianca is om coaching uit de taboesfeer te halen en het artikel in de MR online (weer Mr over jezelf door coaching) eind mei 2020 was een mooie aanleiding om contact te leggen. Na een eerste kennismaking begin juni van dit jaar werd al snel duidelijk dat we veel dezelfde vraagstukken in de markt tegenkomen. En dat Bianca het boegbeeld is van een prachtige organisatie waar ik graag meer over wil weten. Dus heel blij om haar recent te hebben mogen interviewen.

Wanneer anderen jou zouden omschrijven in één woord of meerdere kernwoorden, welk woord(en) hoop je dan dat ze zeggen zodat we jou goed leren kennen?

Ik vind het wel op een leuke manier spannend, dit interview. En deze vraag ook best lastig. Vroeg het aan mijn man, die dacht even na en zei toen: Puur. Dat raakte me. Puur, met aandacht en zorg er echt zijn voor de mensen om me heen. Met een knipoog: ik kan ook heel puur boos zijn. Al slaat dat vaak nergens op en heb ik gewoon stress over alles wat er, van mezelf, nog gebeuren moet.

Puur, eerlijk en betrouwbaar zijn, komt misschien uit mijn Twentse Roots. Doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg en bescheiden zijn heb ik met de paplepel meegekregen, maar kan als ondernemer soms wel beperkend zijn. Gelukkig weet ik goed wie ik ben, weet ik wat ik te bieden heb en weten mijn klanten wat ze aan me hebben.

Van nature ben ik impulsief, maar door wat bewuster te kiezen en ‘er toch een nachtje over te slapen’ worden mijn keuzes wat gematigder en doordachter. Dat is met (inmiddels) een onderneming met 20 personeelsleden en een flexibele schil van ongeveer 140 coaches, counselors en psychologen ook wel nodig.

De coachingsopleiding die ik nadat ik al een paar jaar werkte volgde, heeft me mede gevormd. Ik luister niet om te antwoorden, maar om te begrijpen. Oordelen over anderen past niet bij mij. Iedereen heeft zijn eigen kijk op het leven, gevormd door wie we zijn en wat we allemaal meemaken.

 

Waar haal je de motivatie vandaan en wat inspireert jou om te doen wat je doet elke dag?

Mijn bijdrage in het leven is het mentaal gezond houden van werkend Nederland, eigenlijk is dat ook mijn missie. Ook thuis. Het lichtje willen zijn voor de mensen om me heen.

Achteraf zie ik dat mijn vader en een goede vriendin die allebei veel te vroeg met een burn-out thuis kwamen te zitten, de motivator zijn geweest om te doen wat ik nu doe. Mijn vader, hij is vorig jaar overleden, was heel open en maakte veel bespreekbaar. Dat niet alles maakbaar is en dat je ook dingen moet loslaten, heb ik bij hem van dichtbij meegemaakt. Door zijn openheid heeft er bij mij nooit enige schaamte of taboe gezeten op het bespreken van persoonlijke uitdagingen.

Ik ben op mijn 27e gestart met ondernemen en richtte 2 jaar later MentaVitalis op. Ik ben nu 15 jaar verder en vind het fantastisch dat we op grote schaal persoonlijke begeleiding kunnen bieden aan iedereen die er even doorheen zit en z’n kracht terug wil vinden. Eigenlijk draagt elk coachingstraject weer bij aan het terugvinden van je eigen puurheid.

Welke thema’s die jou persoonlijk raken in het dagelijkse leven neem je mee in je werk?

Alles wat mij persoonlijk raakt gaat eigenlijk mee in mijn werk. Wanneer ik niet goed in mijn vel zit, neem ik dat mee in m’n werk en merken anderen dat gelijk. Dat komt misschien ook door mijn ‘puur-zijn’ ik kan geen toneelstukje opvoeren. Het is wat het is.

In mijn werk geloof ik in wat we doen, en hoe we dat efficiënt maar ook warm georganiseerd hebben om er echt met aandacht te zijn voor de ander. Ik ben heel klantgericht en de klantbeleving moet optimaal zijn. Wat niet veel mensen weten, is dat ik blij word van cijfertjes en meten. Geef me een Excel sheet met data en ik kom helemaal tot rust als het onder de streep weer allemaal klopt en we op koers zijn.

Als ondernemer is het vaak ook een kwestie van gewoon doen. Ergens in geloven en daarvoor gaan. Werk doen dat bij je past. Alles wat we binnen MentaVitalis doen past bij mij, omdat het bijdraagt aan het grote geheel van werkend Nederland mentaal gezond houden.

 

Wat zou je doen of wie zou je zijn als je opnieuw de kans zou krijgen om jezelf neer te zetten?

Ik zou het niet anders willen doen. Je maakt altijd keuzes met de kennis van dat moment. Alles wat ik heb meegemaakt heeft bijgedragen aan wie ik nu ben en waar ik nu sta. Ik ben gelukkig met mijn man en twee kinderen en heel trots op het bedrijf dat ik samen met m’n collega’s heb opgebouwd. Ik kan niet zonder de mensen om me heen en die zijn vaak heel toevallig in mijn leven gekomen. Ze passen bij mij en we zijn eerlijk naar elkaar en bouwen samen verder.

 

Wat is jouw stip op de horizon bijvoorbeeld als het gaat om geluk, gezondheid, succes en liefde en de goede balans daarbij te vinden in het leven in de nabije toekomst?

Voor mezelf als persoon heb ik geen stip op de horizon. Gezondheid is een groot goed. Ik leef wat dat betreft bij de dag. Wat ik in mijn werk toch stiekem wel heel fijn vind, is dat niemand mij vertelt welke kant ik op moet. Ik betrek wel mijn omgeving bij wat ik doe. Alles groeit bij mij organisch. Ik dacht dat ik heel rationeel was maar eigenlijk ben ik een gevoelsmens. Hoe ouder ik word hoe meer ik op mijn intuïtie vertrouw. In mijn werk ben ik toe aan The Next Step. Waar ga ik met deze onderneming naartoe? Hoe blijven we werkend Nederland de komende jaren bedienen?

 

De Bonusvraag: Welk vraag moet er ook aan jou gesteld worden om jou echt te leren kennen en wat is daar het antwoord op?

B: Waar word ik zielsgelukkig van?

Als ik met mijn zoon piano speel. Zoals hij op 11 –jarige leeftijd zijn eigen karakter meegeeft aan een stuk, dat ontroert me. Muziek maakt veel bij me los en ontspant. Maar ik wil geen ‘stief’kinderen maken, heb ook een bijzonder lieve en slimme dochter. Het is bijzonder om je kinderen te zien groeien, hun pad mee te bewandelen en ze mee te geven wat jezelf tot nu toe in het leven geleerd hebt. Ik wil ze graag voor alles beschermen en behoeden, maar ze mogen hun eigen keuzes maken. Als ze maar weten dat ze goed zijn, zoals ze zijn.

Mijn bedrijf is top, maar m’n kinderen zijn mijn alles.

Delen:

Bevlogen blijven werken

Wanneer je werkgever of arbeidsongeschiktheidsverzekeraar een samenwerking met MentaVitalis heeft, kun je kosteloos en vertrouwelijk van onze coaching gebruik maken.

Contactformulier