Waar haal jij nu kracht uit?

Omgaan met veranderingen

Ons dagelijks leven is ingrijpend veranderd. De nieuwe maatregelen beïnvloeden ons gedrag, onze rechten en vrijheden. Wat zijn de gevolgen voor je werk en je gezondheid? Misschien voel je je machteloos door de onrust die er heerst en ben je je routine kwijt? Hoe kom je hier goed doorheen?

Hoe lang deze situatie nog gaat duren weet niemand en het is niet altijd makkelijk om met deze onzekerheid om te gaan. Het is daarom zaak om te kijken naar de dingen waar we wel invloed op hebben, want als we de wind niet kunnen veranderen, dan maar de stand van de zeilen, toch?

 

Acceptatie

Er wordt in deze tijd veel van je gevraagd en je zou misschien het liefst willen dat alles weer teruggaat naar het oude. Hoe kun je omgaan met weer een teleurstelling of verandering?

Een belangrijk onderdeel van omgaan met verandering is acceptatie. Want wat de meeste stress oplevert, is niet de verandering zelf, maar de weerstand die het geeft. Acceptie is het besluit om niet langer te vechten tegen de werkelijkheid. Maar focus je wel op het hetgeen waar je invloed op hebt, dat geeft kracht.

 

Veerkracht

Wat je nu vooral ook nodig hebt is veerkracht: het vermogen om snel weer op te veren na tegenslag. Veerkracht is namelijk de basis voor zaken waar je geen invloed op hebt. Hoe veerkrachtig je bent, heeft mede te maken met je persoonlijkheid, met eerdere ervaringen rondom moeilijke situaties en andere dingen waar je nu misschien niets aan kan doen. Het woord zegt het al; voor veerkracht heb je kracht nodig. Het is daarom goed om te weten of te onderzoeken waar jij in deze tijd kracht uit kan halen.

 

Waar haal jij kracht uit?

Kracht kun je uit goede zelfzorg halen, maar hier is niet één universele manier voor. Iedereen is anders, wat voor de één werkt hoeft voor de ander niet te werken.

Het is fijn als je in drukke tijden voldoende rust in kunt bouwen. In rust kun je zaken laten zakken en bijkomen van stressvolle situaties. Wanneer je uitgerust bent kun je vaak beter relativeren. Ook in de kleine momenten gedurende de dag kun je even tot jezelf komen. En vergeet vooral niet om dingen te doen die je leuk vindt; zonder plezier tank je geen energie.

Inspiratie voor goede zelfzorg 

  • Neem die vijf minuten pauze om te genieten van een kopje koffie, daar kom je van bij
  • Kies regelmatig voor gezonde voeding, dit draagt bij aan je vitaliteit
  • Maak vaker een ommetje, dit versterkt je immuunsysteem
  • Vergeet jezelf niet te belonen, elk geluksmomentje is een boost voor je motivatie

 

MentaVitalis

Merk je dat de druk laatste tijd wel erg hoog is? Dit kan effect hebben op je mentale en fysieke welzijn. Neem je klachten daarom serieus. Kleine veranderingen in het dagelijks leven kunnen stressklachten al verminderen.

Het team van MentaVitalis ondersteunt jou om je mentaal vitaal te houden. Onze ervaren telefooncounselors staan 24/7 voor je klaar om je kosteloos te helpen. We zijn telefonisch bereikbaar via: 088 22 44 668

 

Delen:

Bevlogen blijven werken

Wanneer je werkgever of arbeidsongeschiktheidsverzekeraar een samenwerking met MentaVitalis heeft, kun je kosteloos en vertrouwelijk van onze coaching gebruik maken.

Contactformulier