Tips om als zorgverlener corona te doorstaan

Voor zorgmedewerkers is de impact van de maatregelen ongetwijfeld groot. De besluiten kunnen je emotioneel raken en het gevoel geven dat je niet meer de zorg kan bieden zoals je gewend bent. Je werkt met veel toewijding, maar hoe zorg je dat niet overbelast raakt? Niemand weet nog hoe lang deze situatie blijft aanhouden en dat maakt het erg onzeker. Dit kan zorgen voor spanning en extra druk. Onze coaches delen 5 tips om deze periode zo goed mogelijk door te komen

Tip 1: Zorg goed voor jezelf

Als je deze periode goed wil doorkomen is het belangrijk dat je goed voor jezelf blijft zorgen. Slaap is hierin cruciaal. Onze minister-president gaf aan deze periode vol te houden doordat hij 7,5 uur per dag slaapt, goed eet en thuis zo weinig mogelijk bezig is met Corona.

Tip 2: Kies bewust je media


Welke media raadpleeg je en hoeveel tijd besteed je hieraan? Een constante toevoer van nieuwsberichten kan juist onrust veroorzaken. Blijf op de hoogte van de officiële bronnen, maar doe dit bijvoorbeeld op gezette tijden zoals in de ochtend voordat je naar het werk gaat en in de avond na het eten. Gun jezelf zeker voor het slapen gaan de rust van ‘geen nieuws’.

Tip 3: Erken je emoties

Het woord emotie is afgeleid van het Latijnse ‘emovere’ en betekent energie in beweging. Emoties komen en gaan. Ongemerkt slaan negatieve emoties, met name stress, zich op in het lichaam en deze kunnen invloed hebben op de geestelijke en lichamelijke gezondheid. Emoties willen bewegen. Geef erkenning aan je emoties, het is normaal dat ook jij je in deze ongekende tijd weleens angstig, boos of onzeker voelt. Vanuit erkenning kan ontspanning en ontlading komen.

Tip 4: Zoek afleiding

Focus je niet te lang op negatieve emoties en zoek afleiding om de spanning te verlichten. Deze herstelmomenten zijn cruciaal in het verminderen van stress. Benut je vrije uren en dagen goed en doe dingen waar je energie van krijgt. Een wandeling in de natuur werkt ook heel rustgevend.

Tip 5: Kom op adem


Tussendoor tot rust komen is ook een belangrijk onderdeel van je dagritme. Nou is dit momenteel waarschijnlijk niet iets vanzelfsprekend in je werk. Maar het zou heel goed zijn als je juist nu voor jezelf momenten van stilte en ontspanning organiseert. Misschien heb je op het werk een ruimte waar je heel even op adem kunt komen. Een kamer waar je juist stoom kunt afblazen is trouwens ook een goed idee.

 

Behoefte om onafhankelijk en anoniem je zorgen te uiten of je hart te luchten? Ook nu staan de coaches van MentaVitalis 24/7 voor je klaar om een luisterend oor te bieden.

 

Delen:

Bevlogen blijven werken

Wanneer je werkgever of arbeidsongeschiktheidsverzekeraar een samenwerking met MentaVitalis heeft, kun je kosteloos en vertrouwelijk van onze coaching gebruik maken.

Contactformulier