Druk druk druk

“Hoe gaat het?”  “Druk!”

Hoe vaak horen we onszelf en anderen dit zeggen? We zeggen het zo vaak dat het gewoon wordt. Misschien zijn we er zelfs wel een beetje trots op. Want wie druk is, is belangrijk. Maar wat als je zo druk bent dat je geen tijd meer hebt voor de dingen die er wezenlijk toe doen?

Bijna iedereen is druk. We hollen van afspraak naar afspraak. Checken ondertussen onze berichten, e-mail en social media en hebben een to do-lijst die almaar langer wordt in plaats van korter. Dit speelt niet alleen op het werk, ook binnen het gezin en de privésituatie is er vaak een gevoel van gejaagdheid.

We proberen onze tijd nóg efficiënter te gebruiken, maar dat werkt niet. Daarvoor is het gewoon te veel. Te veel taken, te veel informatie, te veel dingen die onze aandacht vragen.

Is het erg om druk te zijn?

Druk zijn geeft stress. Stress op zich is niet slecht voor ons. Het is een manier van het lichaam om tot betere prestaties te komen. Stress wordt echter wel slecht wanneer zij altijd aanwezig is en er geen ontspanning tegenover staat. Als we altijd druk zijn leidt dit tot versnelde slijtage van lichaam en brein.

Als we altijd gehaast zijn, missen we bovendien iets essentieels. Drukte zorgt ervoor dat je minder tijd neemt om te reflecteren, de dingen met aandacht te doen en te investeren in sociale relaties. Allemaal zaken die essentieel zijn voor een gelukkig en tevreden leven.

De regie terug

We zullen moeten accepteren dat we nooit alles in de hand zullen hebben, dat we te weinig tijd hebben om alles te kunnen doen en dat het niet mogelijk is om alle informatie tot ons te nemen of overal op te reageren.

Wat wel werkt is onze behoefte aan controle loslaten, bewust kiezen waar we onze aandacht aan geven en focussen op wat echt belangrijk is. Zo krijgen we stapje voor stapje de regie over ons leven terug.

Tips voor meer rust

1. Doe 1 ding tegelijk. Multitasken werkt niet. Het kan het gevoel geven dat je goed bezig bent, maar uit onderzoek blijkt dat mensen die multitasken minder productief zijn, meer fouten maken en meer stress ervaren. Richt daarom bewust je aandacht op één ding: de taak waar je mee bezig bent of de persoon met wie je bent.

2. Ontkoppel regelmatig. Zorg dat je voldoende pauze en rustmomenten creëert door de dag en door de week heen. Dit helpt je lichaam en geest om te herstellen en weer te focussen op de dingen die belangrijk voor je zijn.

3. Vermijd digitale afleiding.  Schakel automatische meldingen uit. Sluit openstaande programma’s en leg je telefoon uit het zicht. Check je e-mail bewust en weloverwogen, bij voorkeur op een vast moment van de dag. Check zeker niet je mail vlak voor je gaat slapen of op je vrije dag, want voor je het weet, ben je toch weer aan het werk (al is het maar in je hoofd).

4. Maak keuzes op basis van persoonlijke waarden. Besluit waar je je tijd en aandacht aan wilt besteden. Kies voor dingen die voor jou persoonlijk van belang zijn, zoals samenzijn met de familie, of het behoud van een goede gezondheid. Zo vergroot je je geluk op de langere termijn.

5. Wees echt aanwezig bij elkaar. Je fysiek in dezelfde ruimte bevinden is niet hetzelfde als samenzijn. Telefoons, tablets en televisies kunnen een behoorlijke stoorzender zijn in het contact met onze dierbaren. Wanneer je bijvoorbeeld tijdens een etentje je telefoon op tafel laat liggen, kan dit door de ander worden opgevat als een blijk van desinteresse. Ook voor kinderen is het niet leuk als ze steeds door hun ouders in de pauzestand worden gezet omdat inkomende berichten op de telefoon belangrijker zijn. Probeer op de momenten van samenzijn ook echt samen te zijn.

6. Richt je aandacht. Drukte is een ervaring. Om minder drukte te ervaren hoef je niet direct je leven om te gooien. Je kunt rust vinden door je volledig te richten op hetgeen je hier en nu aan het doen bent. Of je nu je boterham aan het eten bent, een verslag aan het samenstellen bent of de tafel afruimt. Doe het met je volle aandacht en met al je zintuigen open. Aandacht voor je ademhaling kan je daarbij helpen.

Wil jij ook minder stress ervaren?

Als je werkgever of verzekeraar een samenwerking heeft met MentaVitalis kun je kosteloos gebruik maken van onze diensten. 24/7 zitten er counselors klaar om samen met jou te kijken wat je nodig hebt om weer fijn verder te kunnen. Indien gewenst wordt je binnen drie dagen doorverwezen naar een coach of psycholoog bij jou in de buurt

 

 

 

Delen:

Bevlogen blijven werken

Wanneer je werkgever of arbeidsongeschiktheidsverzekeraar een samenwerking met MentaVitalis heeft, kun je kosteloos en vertrouwelijk van onze coaching gebruik maken.

Contactformulier