Alles verandert

Iedereen heeft wel eens te maken met een verandering. Of het nu gaat om een verandering van werk, woonplaats of relatie. Verandering hoort erbij. Omgaan met verandering is niet altijd makkelijk. Zeker niet wanneer het gaat om een verandering waar je niet zelf voor hebt gekozen. Dat kan verdriet, boosheid en verwarring met zich meebrengen.

Wanneer je geconfronteerd wordt met verandering kan het zijn dat je innerlijk in opstand komt. Je gaat je verzetten tegen de werkelijkheid. Dit is een normale en logische reactie. Je wilt immers liever dat alles hetzelfde blijft. Echter, dat verzet kost je veel energie, en kan ten koste gaan van je gezondheid en relaties. Bovendien mis je hierdoor ook het positieve dat een verandering kan brengen, zoals nieuwe mogelijkheden en groei.

In dit artikel vind je een paar tips om je te helpen met verandering om te gaan.

1. Begin bij jezelf

Vaak proberen mensen die geconfronteerd worden met een verandering een schuldige aan te wijzen. Of dit nu wel of niet gerechtvaardigd is: denken in schuld lost niets op. Je loopt het risico dat je verbitterd raakt en je hulpeloos gaat voelen.

Beter is het je te richten op zaken waar je wel invloed op hebt. Te weten: je eigen reactie. Hoe jij reageert op de verandering is uiteindelijk bepalend voor hoe je je voelt.

2. Accepteer dat dingen veranderen

Al wil je nog zo graag dat de aarde stopt met draaien, stilstaan doet hij niet. Door te denken dat alles hetzelfde moet blijven, ga je de strijd aan met de realiteit. Dit is een gevecht dat je uiteindelijk altijd verliest. Het belangrijkste in het omgaan met verandering is dan ook: acceptatie.

Accepteer de verandering alsof je er zelf voor hebt gekozen. Op het moment dat je dit kunt verdwijnt ook de ergste stress. Want wat de meeste stress oplevert, is niet de verandering zelf maar het stemmetje in je hoofd dat zegt: “Ik wil dat alles weer was als vroeger!” Dat stemmetje put je uit en belemmert de zoektocht naar nieuwe bronnen van geluk.

Accepteren is overigens niet hetzelfde als ‘instemmen met’. Die twee worden vaak verward. Acceptatie is een besluit om niet langer te vechten tegen de werkelijkheid. Dit betekent niet dat je niet mag rouwen om datgene wat je bent kwijt geraakt.

3. Neem tijd om te rouwen

Het is goed om naar het positieve te kijken en om actie te ondernemen om je beter te gaan voelen. Het is daarnaast zaak om ook ruimte te geven aan je verdriet. Zo voorkom je dat je later alsnog vastloopt.

Het kan helpen om er met anderen over te praten of om je gevoelens op te schrijven. Vertel wat de verandering met je heeft gedaan en welke gevoelens het bij jou heeft opgeroepen.

Tegelijkertijd is het belangrijk om niet in deze fase te blijven hangen. Wanneer je merkt dat je steeds opnieuw hetzelfde verhaal vertelt, probeer dan bewust je verhaal een nieuwe wending te geven. Dit is niet altijd makkelijk, maar elke dag in je verdriet leven is dat ook niet.

4. Richt je op het positieve

Probeer ook oog te hebben voor het positieve. Houd bijvoorbeeld gedurende enkele weken een dankbaarheidsdagboek bij waarin je elke dag drie dingen opschrijft waar je dankbaar voor bent.

Op deze manier vergroot je het bewustzijn van de dingen die wel goed gaan in je leven. Je leert je aandacht te richten op zaken die plezier geven in plaats van datgene dat boos maakt of verdrietig.

5. Zoek begeleiding

Soms kom je er alleen niet uit. Dan kan het helpen om begeleiding te zoeken van een professional. De counselors van MentaVitalis zitten dag en nacht voor je klaar op telefoonnummer 088 – 22 44 668 of plan direct een afspraak. Je kan bij hen terecht met vragen over verandering, maar ook met andere zaken die jou stress geven, thuis of op het werk. Indien gewenst kan er een coachtraject gestart worden om jou te helpen de regie over je leven te hervinden.

 

Delen:

Bevlogen blijven werken

Wanneer je werkgever of arbeidsongeschiktheidsverzekeraar een samenwerking met MentaVitalis heeft, kun je kosteloos en vertrouwelijk van onze coaching gebruik maken.

Contactformulier